Obserwatorzy

czwartek, 16 sierpnia 2012

Jabłuszka :)

W sadzie jabłka dojrzewają
i z gałęzi się zrywają
pada blisko przy jabłoni
przed stłuczeniem trawa chroni
co rok tyle się ich rodzi
więc o jedno już nie chodzi

zakazany owoc z raju
dziś jest klęską urodzaju















































Autor:  wrześniowa














Żaden inny owoc nie cieszy się równie niepochlebną przeszłością -  wszystko oczywiście za sprawą Adama i Ewy.

Ale co tam....





Czy wiecie, że...

Nie można przechowywać jabłek w lodowce z innymi warzywami, bo łapią zapachy i możemy mieć jabłko o zapachu selera lub czosnku. Ale z drugiej strony, jeśli chcemy wyciągnąć nieprzyjemny zapach z lodówki, to włóżmy tam przekrojone jabłka. Jeśli mamy jabłonkę na działce, to absolutnie nie powinniśmy niszczyć skorków, ponieważ skorki niszczą mszyce, chroniąc jabłoń przed tym szkodnikiem. Podobnie działają biedronki, chrząszcze i złotooki.  


Mała ciekawostka :)
Do foliowego worka z papryką wkładamy dojrzałe jabłko i zamykamy. Po pewnym czasie jabłko zaczyna wydzielać naturalny etylen, który powoduje szybkie dojrzewanie papryki, można również położyć jabłko wśród na wpół dojrzałych pomidorów, wtedy również szybciej dojrzewają.
 Owinięcie zaś każdego owocu w gazetę zapewni ochronę przed psuciem i ewentualnym zgniciem całej zawartości skrzynki.
 Oto parę przysłów i zwrotów  na temat jabłek :)
"Niedaleko pada jabłko od jabłoni" 
"Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka"
"Gdy jabłoń drugi raz w roku zakwitnie, zięć do domu zawita"
"Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko"
"Stłuc kogoś na kwaśne jabłko"
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie"

A teraz sprawdzony przepis, który zatrzyma smak jabłka w słoiku i idealnie pasuje gdy mamy ochotę na odrobinę słodyczy a nawet jako dodatek do herbatki :)
Galaretka Jabłkowa
Jabłka ( mogą być spady ),
cukier,
ewentualnie trochę owoców o intensywnej barwie 
Jabłka umyć i pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi na ćwiartki, rozgotować. Gorące odsączyć przez gazę ( nie wyciskać, aby sok nie zmętniał ). Aby otrzymać kolorową galaretkę, do gotujących się jabłek należy dodać dowolnych owoców o silnym zabarwieniu, np, aronii. Otrzymany sok przelać do szerokiego rondla, zagotować, po czym wsypać cukier - 1,2 kg na litr soku - i gotować na wolnym ogniu ok 30 min ( dłuższe gotowanie źle wpływa na ścinanie się galaretki ). Zlać płyn do wyparzonych, niewielkich słoików i pozostawić je odkryte do następnego dnia, po czym dobrze zamknąć.

Czy wiecie, że jabłka poprawiają koncentrację, zapobiegają zmęczeniu i łagodzą skutki stresu ?



3 komentarze:

JaGa pisze...

A ja z jabłek robię takie coś - Mus jabłeczny czyli przecier
Rozgotowane jak uprzednio jabłka przetrzeć przez sito lub cedzak, odrzucając nie przetarte części. Masę podgrzać do wrzenia i od razu wkładać gorącą do gorących słoików, np. weków lub twistów. Można zamykać zapalonym spirytusem. Można dodać cukru, ale jeśli jabłka były dojrzałe i słodkie - niekoniecznie. Taki mus będzie świetnym dodatkiem do mięsa. Osłodzony może służyć do deserów i szarlotek.
Pozdrawiam serdecznie.

Giga pisze...

Dla mnie bardzo cenne są informacje z: "Czy wiecie, że...", oraz "Małe ciekawostki". Dwa pierwsze zdjęcia są śliczne. Pozdrawiam.

Pracowite Słoneczko pisze...

Ojej ile się dowiedziałam:) Dzięki za wszystkie informacje:)

Przyznaję się ,że gdy jest lato to uwielbiam papierówki, które mam akurat w ogródku i które mogę zjeść ze skórką, bo innych to już nie pogryzę i muszę obrać (tak mam jakoś dziwnie)i jeszcze koniecznie muszę jabłko powąchać, jak pachnie tak słodko to wiadomo, że będzie smaczne:):):):)
Ale ze mnie dziwadło:D